Lokalno pridelana hrana: domače na domačo mizo

Lokalno pridelana hrana naj se pogosto najde na našem jedilniku.

Navkljub vsem dobronamernim dietam in priporočilom glede "pravega", "zdravega" načina prehranjevanja, smo si vsi enotni pri ideji, da naj bi uživali predvsem tista živila, ki so bila vzgojena ali vzrejena na domačih slovenskih tleh. Slednje med drugim tudi zato, da podpiramo lokalno, predvsem pa zato, ker je to hrana, ki je za nas najprimernejša.



Lokalno pridelana hrana je bolj zdrava

Ljudje smo del narave, del tistega predela naše zemlje, kjer živimo. Zato so tudi naše potrebe naravnane tako, da lahko za njih poskrbimo s pomočjo okolja, ki nas obdaja. Zakaj torej podpirati tuje pridelovalce, ko domači veliko bolj potrebujejo našo pomoč? Zakaj uživati živila, ki so prepotovala tisoče in tisoče kilometrov ter vmes izgubila večino mikrohranil ter bila obdelana z umetnimi snovmi, da bi ohranila svežino? Poleg okoljevarstvenega vidika pa kaže opozoriti predvsem na dejstvo, da sta največji prednosti lokalne sezonske in domače hrane njena svežina in okus. Samo pridelek, ki zraste v naravi na zdravih tleh in ne pod umetno osvetlitvijo ter pod vplivom kemikalij, razvije poln in pristen okus. Splošno znano je, da imata sadje in zelenjava, ki imata za seboj dolgo transportno pot, predvsem znatno manj vitaminov A, B, C in E.



Lokalno pridelana hrana za popestritev jedilnika

Poleg vseh omenjenih argumentov pa omenimo še pestrost naših jedilnikov, če bodo le-ti sestavljeni iz sezonsko pridelanih živil. Poleti solata, bučke in paradižnik pozimi zelje, fižol in repa. V vsakem letnem času torej tista hranila, ki nam jih ponuja narava. Seveda, ko govorimo o sezonski, lokalni hrani pri tem ne mislimo le na sadje in zelenjavo, temveč  tudi na med, meso in mleko. V kolikor vnašamo v naše telo snovi iz drugih predelov zemeljske oble, moramo biti seznanjeni z dejstvom, da lahko slednje pri nas izzove različne zdravstvene tegobe. Zdravstvene tegobe kot so alergije in prebavne nevšečnosti so posledica dejstva, da so sveži živalski produkti občutljivi na dolgotrajno skladiščenje in transport.



Košta slovenskih kmetij: lokalno pridelana hrana v Kašči

Domači izdelki, ki si zaslužijo naziv »lokalno pridelana hrana«, so sveže dobavljeni od majhnih, lokalnih pridelovalcev. Večina teh lokalnih pridelovalcev pa ima tudi v Kašči prav posebno mesto: to je Košta slovenskih kmetij. Vsak pridelovalec, čigar izdelki so del Košte slovenskih kmetij, je osebno preverjen tudi z naše strani. Osebno poznamo naše mlekarje, mesarje, čebelarje, kmete, zeliščarje in vse ostale, ki tako ali drugače bogatijo naš slovenski del. Zaupajte nam in njim. Podprite lokalne pridelovalce z nakupom izdelkov Košte slovenskih kmetij. 




Komentiraj