KONOPLJIKA


  • 5,99€

  • Cena vključuje DDV
  • Razpoložljivost: Na zalogi
  • Blagovna znamka: Flora
  • Šifra: 0000187

Oznake: Zelišča, hormonsko ravnovesje

Konopljika zeliščni čaj 100 g - Flora

Latinsko ime: Agni casti fructus.

Sestavine: posušeni plodovi konopljike v kartonskem pakiranju  po 100g.

Vsi  čaji Flora ustrezajo lekarniški kvaliteti, kar pomeni, da sta njihova kakovost in videz v skladu z evropsko farmakopejo. Zadostno vsebnost zdravilnih učinkovin in eteričnih olj potrjujejo analizni izvidi, iz katerih je med drugim razvidno, da naša zelišča ne vsebujejo težkih kovin in primesi.

Od 3 do 5 metrov visok grm ima lepe, dlanasto deljene liste in gosta socvetja, sestavljena iz nežnih modrih ali svetlo vijoličastih cvetov. Iz njih se razvijejo približno 0,5 cm debeli koščičasti plodovi. Plodovi vsebujejo maščobna olja, eterično olje in v maščobah topne flavone.

Navodilo za pripravo:

Plodove lahko zmeljemo s kavnim mlinčkom in uporabimo kot začimbo, ker se plodovi imenujejo tudi divji poper.

Priprava tinkture: 100g plodov namočimo v 500 ml alkohola za tri tedne, nato precedimo in spravimo v temno steklenico.

Sestavine: posušeni plodovi konopljike v kartonskem pakiranju po 100 g.

 

Vitex agnus castus - navadna konopljika

Konopljiko so že v starem veku kultno častili. Atenke, ki so se udeleževale 8-dnevnih tezmoforij, praznika žetve v čast boginje Demetre, so se olepšale s cvetovi konopljike in njene liste polagale na svoja ležišča, da bi ohranile čistost. V srednjeveških samostanih so uporabljali plodove grma namesto popra za zaviranje spolnega nagona (=anafrodiziak), kar nakazuje nemško ime „poper za menihe“.  Kot zdravilo se je konopljika včasih uporabljala pri poškodbah, bolečinah v trebuhu, vodenici, boleznih vranice in jeter ter kot emenagog, karminativ in galaktagog. 

Konopljika je 3 do 5 m visok grm ali drevo s štirirobimi svetlo rjavimi, sprva redkimi vejami. Njegovi 5- do 7-krat dlanasto razdeljeni listi stojijo drug nasproti drugega navzkrižno. Tvori majhne modro-vijolične, rožnate ali bele cvetove v gostih ovršnih socvetjih. Iz njih se razvijejo majhni temno rjavi plodovi kot skalne robidnice s štirimi semeni. Vsa rastlina diši in ima okus po popru. Zanimivo je, da rastlina cveti in naredi plodove šele, ko po vročem poletju nastopi pomanjkanje hrane. Zaradi poznega cvetenja in prijetnega vonja je pri nas cenjena okrasna rastlina.

BREZPLAČNA DOSTAVA

Brezplačna dostava za naročila nad 48 €.

JAMSTVO NA ZADOVOLJSTVO

100% vračilo kupnine.

DOSTAVA v 48 urah

Naročene izdelke prejmete v dveh delovnih dneh.