Pomlad ponuja: regrat

Dnevi so čudoviti in časa imamo kar nekaj, zato si dovolite užiti žarke sonca in se podajte (seveda sami) na bližnji travnik le s košarico ter priročnim nožkom.

Dnevi so čudoviti in časa imamo kar nekaj, zato si dovolite užiti žarke sonca in se podajte (seveda sami) na bližnji travnik le s košarico ter priročnim nožkom.  Tako boste imeli nekaj trenutkov samo zase brez nenehnih poročil, vrveža otrok in nemirnih družinskih članov, hkrati pa boste umirili misli ter nabrali rumeno zlato naših travnikov. Travniki so prepolni regrata in v teh dneh je regrat nepogrešljiv v solati s trdo kuhanim jajcem ali krompirjem. 

Kašča tokrat ne bo govorila o koristnih lastnostih regratovih listov, temveč se bomo osredotočili na regratove korenine za katere si lahko v teh dneh utrgamo nekaj časa in si jih naberemo sami.Korenina regrata

Korenina regrata je ena izmed najučinkovitejših naravnih snovi, ki podpirajo čiščenje naših jeter. Skoraj večina prehranskih dopolnil, ki so namenjena za podporo našemu največjemu razstrupljevalnemu organu vsebuje korenino regrata v družbi morebitne artičoke in vsem dobro poznanega pegaste badlja.

Torej medtem, ko si nabirate regrat za vašo solato hkrati izkopljite še korenino. Za korenine se priporoča, da se nabirajo v začetku pomladi lahko pa tudi v jeseni, ko vsebujejo največ zdravilnih učinkovin. Iz svežih korenin odstranimo zemljo, jih očistimo, operemo v hladni vodi, da se ne uničijo koristne snovi, nato jih razrežemo na drobne koščke in posušimo. Posušene spravimo v suh, zračen prostor v papirnate vrečke, kartonaste škatle ali najbolje v steklene kozarce.

Ko kopljemo korenine še posebej pazimo, da jih preveč ne ranimo, da se ne izcedi sok. Tudi ko jih operemo, porežemo liste vedno nekaj mm od korenine, ker bi se sicer izcedil ves sok. Posušene korenine se naj lomijo, sicer rade splesnijo in so neuporabne.

Pri regratu so zdravilne predvsem korenine, ki vsebujejo do 40 odstotkov inulina, 15 odstotkov beljakovin in 20 odstotkov sladkorja. Zdravilna je cela zel, tudi listi in sok, redkeje uporabljamo cvetne koške. Na različne načine pripravljena rastlina učinkuje kot sredstvo, ki pospešuje izločanje žolča (cholagogum), pospešuje izločanje vode (diureticum) in sredstvo zoper bolečine v želodcu (stomachicum).

Korenina je tista, ki vsebuje učinkovite snovi pri  pospeševanju delovanja vseh velikih žlez, ki izločajo, predvsem jeter in ledvic, še večji pa je vpliv na presnovo in vezivo. Pospešujejo izločanje žolča, pomagajo pri boleznih žolčnih organov in tudi ob žolčnih kamnih. Zaradi grenkih snovi se izloča več prebavnih sokov, ki pomagajo ob vnetju želodčne sluznice s premalo kisline, pospešujejo prebavo, vsrkavanje maščobnih snovi iz črevesja, deloma blažijo bolečine in krče prebavil.


Regrat in pozitivni učinek

V Kašči pa najraje korenine regrata svetujemo pri težavah z jetri, torej kot odlična in nadvse učinkovita podpora pri razstrupljanju naših jeter. Za ta namen je potrebno dnevno popiti skodelico čaja, ki ga pijemo po požirkih. Pripravimo pa ga tako, da žlico na koščke narezanih svežih ali posušenih korenin prelijemo z vrelo vodo ter pustimo stati 4ure lahko pa tudi čez noč. Zatem pripravek čisto narahlo vrejemo 20 minut. Po dvajsetih minutah čaj precedimo in ga pijemo po požirkih. Zadostuje 1 skodelica dnevno.


Umaknite se med zelenje v družbo samega sebe ter si naberite zdravje.


Oznake: pomlad , regrat

Komentiraj