VSEMOGOČNI D TUDI PRI VIRUSIH

Več sto bolezni povezanih s pomanjkanjem enega vitamina.

VSEMOGOČNI  D

Številni tuji zdravniki, ki se pri ohranjanju ali povrnitvi zdravja poslužujejo prehranskih dopolnil so si enotni v mnenju, da je izmed vseh najpomembnejši vitamin D.

Prof.dr.M.F.Holick celo pravi, da če bi moral izbrati eno čudežno sestavino za preprečevanje in zdravljenje številnih bolezni od bolezni srca,vseh vrst raka, kapi, nalezljive bolezni, gripe, tuberkuloze, diabetesa tipa 1 in 2 do demence, depresije, nespečnosti, mišične šibkosti, bolečin, fibromialgije, osteoartritis,...bi to bil  - vitamin D.

Vpliv vitamina D na zdravje kosti je dolgo veljal za edino korist, zato ga še mnogi danes enačijo z njo, čeprav neposredno ali posredno vpliva na delovanje vseh organov.

Vitamin D pa ima znatno pomembnejšo funkcijo saj uravnava delovanje imunskega sistema, ki poteka na dva načina. Zaradi prisotnosti vitamina D imunski sistem proizvaja več T imunskih celic, znanih kot celice ubijalke - torej tiste, ki ubijajo viruse, bakterije in druge patogene ter lastne okvarjene celice. Druga naloga je uravnavanje avtoimunskega odziva, tj. zaviranje imunske reakcije, ki povzroča avtoimunske bolezni. Avtoimunske bolezni so posledica nepravilnega delovanja imunskega sistema, ki nenadzorovano proizvaja snov Th17 in po nepotrebnem napada lastna tkiva.

Po definiciji vitamin D ni ravno vitamin, saj ga tvori telo samo, kadar smo z večjim delom nezaščitene kože izpostavljeni neposrednim sončnim žarkom, ko so ti dovolj močni. Vitamin D se v končni fazi spremeni v izjemno pomemben hormon pa vendar ga iz zgodovinskih razlogov in ker je za njegovo tvorbo potreben zunanji vpliv (UVB žarki) ter ker se ga v neznatnih količinah lahko nekaj zaužije tudi s hrano še vedno opredeljen kot vitamin.

Zaradi naše geografske lege in načina življenja je pomanjkanje vitamina D neizogibno. V Sloveniji imamo v celem letu premalo sončnih dni, poleg tega način življenja sodobnega človeka sili v zaprt prostor, tukaj je še strah pred sončenjem, uporaba raznih zaščitnih krem, oblačila, morebitne bolezni, ki motijo tvorbo tega vitamina in skupine ljudi, ki imajo potrebo po dodajanju vitamina D še nekoliko večjo to so kadilci, osebe s prekomerno telesno težo, dojenčki,...

V Sloveniji s hrano, ki izvorno vsebuje vitamin D, povprečno zaužijemo 24IE vitamina D dnevno.Za primerjavo povejmo da za 5000IE vitamina D bi morali popiti 147 litrov polnomastnega mleka ali 144 jajc oz 9kg jeter ali 12,5kg tunine.

Če je naravno, da z izpostavljanjem soncu pridelamo povprečno 10.000 IE vitamina D dnevno, potem je prav, da to poskušamo v mesecih, ko se ravno ne moremo zadostno izpostaviti soncu to dosežemo na najustreznejši oz. edini možen način s prehranskimi dopolnili.

Še posebej v dneh ki so pred nami kaže okrepiti svoj imunski sistem z vitaminom, ki naj bo nepogrešljiv pri vseh, bodisi v zadostni obliki sončnih žarkov ali v obliki prehranskega dopolnila. Krepak imunski sistem je namreč kos številnim nedobrodošlim vdorom virusov in bakterij.  


 Povzeto po: Moč vitamina D, Ivan Soče

Komentiraj