STRUPENA LEPOTA

Preden se je rodil pojem naravna kozmetika, se ni nihče resno zanimal za koktejl sestavin v kremah, mleku in losjonih, ki jih uporabljamo za nego kože.


Takrat je visoka cena veljala za najbolj zanesljiv dokaz kakovosti in kozmetična industrija je v polni meri izkoriščala tržne možnosti, ki so temeljile na nečimrnosti in iluzijah.

 

Danes vemo, da naša koža absorbira vse kar nanjo nanesemo. Kemične sestavine krem, losjonov, olj, ličil, lakov za nohte deodorantov in ostalih izdelkov za nego telesa se vsrkajo v naš krvni obtok skozi kožo. In te strupene kemične snovi krožijo po našem telesu. Kozmetične proizvode uporabljamo z dneva v dan, nekatere tudi večkrat na dan in vse te snovi se iz dneva v dan kopičijo  v našem telesu. Za razliko od prehrambene industrije kozmetična industrija ni  tako striktno regulirana. Maskara za trepalnice vsebuje sledove živega srebra, šminka vsebuje sledove svinca,... Študija Združenja ekoloških uporabnikov ( Organic Consumers Association) je dokazala sledove karcinogena 1,4-Dioksana v skoraj polovici vseh testiranih proizvodov za osebno nego. Naj omenimo, da omenjena snov v praksi velikokrat niti ni navedena na deklaraciji produktov. Izključeni niso bili niti produkti kot so izdelki za prhanje in kopeli, losjoni in mila za roke. Povezanost z rakavimi obolenji in dioksanom so prvič opazili leta 1965. Dioksan pa poškoduje tudi dihalne poti ter jetra. Dioksan je sintetični derivat kokosa, zato bodite pozorni na tovrstne izdelke.

Aluminijeve soli v antiperspirantih, ki vplivajo na estrogenske receptorje so povezani s potencialnim vplivom na razvoj raka na dojkah.


Mineralno olje, parafin ter vazelin  so naftni proizvodi, ki prekrijejo kožo kot plastika. Paraben se uporablja kot konzervans v kozmetični industriji. Po ocenah naj bi kar 13,200 kozmetičnih proizvodov vsebovalo parabene. Študije pa kažejo na njihovo povezavo z rakavimi obolenji, poleg tega pa škodujejo tudi hormonom. Fenol (karbolna kislina) najdemo  v  losijonih ter kremah, povzroči pa lahko kolaps obtočil, paralizo, krče, komo ter celo smrt zaradi problemov z dihali. Propilen glikol se v kozmetiki uporablja za vlaženje. Dokazano je, da povzroča dermatitis, probleme z ledvicami ter jetri, nevaren pa je tudi kožnim celicam. Akrilamid  vsebujejo razne kreme za roke in obraz, povezujejo pa ga z tumorji. Natrijev lavrilsulfat (SLS) najdemo v  več kot 90% proizvodov za osebno higieno. Omenjena spojina uniči kožno pregrado in tako z lahkoto prodre v notranjost kože. V kombinaciji z drugimi kemikalijami pa tvori nitrosamine, ki povzročajo rakava obolenja.


 

Postanemo lahko  zelo zaskrbljeni, ko se poglobimo v sestavo kozmetičnih proizvodov na naših domačih policah. Da je zmeda popolna so za nameček deklaracije na kozmetičnih proizvodih napisane na način, da se povprečen uporabnik le stežka znajde in navedene sestavine prepozna kot potencialno škodljive, saj so nemalokrat uporabljene tujke. Pod navedeno sestavino "fragrance" se lahko skriva vsaj 1000 snovi ki so zdravju škodljive.


Pri izbiri produktov, ki jih boste nanesli nase in tako posledično vase bodite previdni. Vaša kozmetika naj bo certificirana z mednarodnim znakom kakovosti „NATRUE“, s katerim je označena prava naravna in bio kozmetika. Standard Natrue je namenjen razlikovanju naravne kozmetike, naravne kozmetike z najmanj 70 % deležem sestavin ekološkega porekla in naravne kozmetike z najmanj 95 % deležem sestavin ekološkega porekla. Ravno zaradi tega je ta standard tako pomemben, saj pojem »naravna kozmetika« ni zaščiten in opredeljen z zakonom. Na strani www.natrue.org lahko preverite, kako so označeni posamezni kozmetični izdelki. Poiščite oznako Natrue. Ta jamči, da so izdelki maksimalno naravni.


Proizvajalci kozmetičnih proizvodov znakom kakovosti Natrue sestavine v največji možni meri pridobivajo z biodinamično ali nadzorovano ekološko pridelavo. Takšni izdelki ne vsebujejo sintetičnih dišav, barvil, konzervansov, mineralnih olj, silikonov in polietilen glikola. Vse naštete sestavine pa so tiste, ki so zelo pogosto v kozmetičnih produktih, a žal so na seznamu toksičnih snovi za človeka.


Vsekakor pa je popolnoma varna  uporaba izdelkov za katere velja, če lahko varno dam vase, lahko tudi varno dam nase in obratno.


Viri:

Chris beat cancer, Chris Wark

Lepota in naravna kozmetika, Maria-E. Lange-Ernst


Komentiraj