Čokolada za zdravje
Decembra pojemo veliko čokolade - kako dobro je to za nas?

Mesec december ne skopari z dobrotami. Med drugim je opaziti tudi znatno večjo porabo čokolade, kar je v primeru napačne izbire lahko tudi nekoliko manj ugodno za naše zdravje. V kolikor pa boste posegli po »pravi« čokoladi, lahko za svoje zdravje postorite veliko dobrega.


Čokolada iz kakava in kakavovega masla

Glavna sestavina čokolade je kakav, ki ga pridobivamo iz plodov kakavovca – zimzelenega drevesa, ki je po velikosti podobno našim sadnim drevesom. Drevo kakavovca je po štirih ali petih letih starosti darežljivo s plodovi, ki so po velikosti podobni približno 30-centimeterski razpotegnjeni meloni z mehko sredico, ki ščiti približno 30 zrn. Znanstveniki so mnenja, da so hranljivost kakavovčevih plodov najprej odkrile opice, ki so zaužile mehko sredico, zrna plodov kakavovca pa izpljunile; človek naj bi v tem sledil opicam.

Kakav in kakavovo maslo se pridelujeta iz na soncu sušenih, fermentiranih in praženih zrn kakavovca, stisnjenih v kakavovo maslo. Za en kilogram kakavovega masla je potrebna približno polovica sadežev enega drevesa kakavovca.


Čokolada kot napitek in kot plačilno sredstvo

Zrna kakavovca, ki so v virih izpričana že pred več kot 3000 leti, so že od nekdaj veljala za izjemno dragocenost. Pri več mezoameriških kulturah so bila uporabljena pri najslovesnejših obredih in praznikih, veljala pa so tudi za notranje in zunanjetrgovinsko plačilno sredstvo. A vendar to še ni vse. Najvišji sloji so iz zrn tega čudotvornega plodu, za katerega so verjeli, da so ga  človeku namenili sami bogovi, varili krepčilni napitek.

V Evropi je pijača iz plodov kakavovca imenovana čokolada postala popularna v 16. stoletju po prenosu novitetnih dobrin iz Novega sveta. V stoletjih, ki so sledila, so znanstveno potrjevali zdravilne in krepčilne učinke kakava, ki jih iz lastnih izkušenj poznamo vsi, ki se predajamo razkošju uživanja te čudotvorne snovi.


Čokolada iz trinidadskega kakavovca

Na svetu se na leto za uživanje povprečno porabi 3,000 000 tone zrn kakavovca, med katerimi so najpopularnejše vrste criollo, forastero in trinitario. Večina čokolade oz. čokoladnih izdelkov je narejenih iz vrste trinitario oz trinidadskega kakavovca. Najbolj zaželjen pa je kakavovec vrste criollo, ki velja za rariteto, najkakovostnejše, vrhunsko razkošje, saj ga je na svetu le približno 7 %. Kakav, čokolada ter čokoladni izdelki iz kakavovca vrste criollo veljajo za manj grenke in bolj aromatične kot druge vrste in ustrezajo najbolj prefinjenim okusom.



Čokolada je mineralna bomba zdravja

Kakav vsebuje dvakrat več antioksidantov kot rdeče vino, trikrat več kot zeleni čaj, pa tudi precej več od gozdnih sadežev in česna. Od vitaminov prevladuje vitamin C, ki prav tako deluje kot antiosikdant. V 100 g kakavovih zrn je 10 % flavonoidov, ti preprečujejo maščobnim snovem, da bi se nalagale na stene žil in tako pomagajo pri vzdrževanju krvnega pritiska in preprečevanju nastajanju krvnih strdkov. Kakav pa je bogat tudi s številnimi minerali, med katerimi vas bo kakšen tudi presenetil. 

Žveplo, imenovan tudi mineral lepote, krepi nohte in lase, lepša kožo, razstruplja jetra in spodbuja delovanje trebušne slinavke. Magnezij  pozitivno vpliva na delovanje srca, pomaga pri odvajanju strupenih snovi iz telesa in ima blagodejen vpliv pri menstrualnih krčih. Poleg žvepla in magnezija vsebuje kakav tudi zavidljive vrednosti kalcija, železa, cinka, bakra, natrija in mangana.

Čokolada za občutek sreče in ugodja.

V kakavu se nahajajo tudi pomembne aminokisline. Omeniti velja predvsem serotonin, triptofan in anandamid, ki spodbujajo kemične reakcije, ki so odgovorne za občutke ugodja in sreče. Poleg tega je prisotna vsebnost feniletilamina, ki povečuje sposobnost koncentracije in zmožnost pomnjenja.

Vsekakor pa kaže uporabljati presen kakav, ker le-ta vsebuje do 400 % več antioksidantov kot toplotno obdelani. Poleg tega ima tudi mnogo več mineralov, visoko vsebnost beljakovin in zdravih maščob, hkrati pa je odličen vir energije.


Domača čokolada za »pocrkljat«


Našteli smo kar nekaj razlogov ki kažejo v prid uživanju čokolade, zato z njenim uživanjem ne skoparite, temveč si le privoščite  tisto čokolado, ki bo vsebovala visok delež kakava in posledično manj sladkorja ter drugih dodatkov, ki v čokolado ne sodijo. Najboljša izbira pa je lahko tudi doma pripravljena čokolada, s katero se lahko kadarkoli posladkate na zdrav način.

Sestavine za domačo čokolado:
-         1 skodelica stopljenega kakavovega masla,
-         ½  skodelice kakava v prahu,
-         ½ skodelice indijskih oreščkov,
-         ½ skodelice kokosovega sladkorja,
-         2 žlici lešnikove paste ali mandljevega musa,
-         ščep soli,
-         ½ čajne žličke vanilije v prahu.

Sestavine dobro zmeljete ter zmes vlijete na peki papir ali v modelčke. Vse skupaj postavite za 10 minut na hladno.
Oznake: čokolada , kakav

Komentiraj