Mediteranski kruh

Naj zadiši po svežem kruhu! Privoščite si domač mediteranski kruh.

Sestavine:

  • 100 ml mleka
  • 20 g svežega kvasa (lahko tudi zavojček suhega)
  • 500g pirine moke tip 1050 (lahko tudi pšenična polbela, kamutova moka)
  • 5 g soli (oz. po okusu)
  • 50ml  hladno stisnjenega olivnega olja
  • 100g olju vloženih paradižnikov
  • 100g črnih izkoščičenih oliv
  • timijan
  • rožmarin


Postopek:

Pripravite kvasni nastavek z mlačnim mlekom, kvasom in 2 zvrhanima žlicama moke. Kvas naj vzhaja na toplem nekaj minut oz. toliko časa, da se njegova količina podvoji.

Med tem časom zmešajte suhe sestavine, dodajte kvasni nastavek in mleko ter 200 ml tople vode. Gnetite toliko časa, da je testo mehko in voljno. Ob koncu gnetenja dodajte oljčno olje in odcejene ter narezane suhe paradižnike ter olive. Testo pustite vzhajati na toplem vsaj 60 minut.


Po eni uri testo ponovno pregnetite oblikujete v hlebec oz. štruco, položite v pekač (obložen s papirjem za peko) in pustite vzhajati vsaj še 30 minut. Predhodno segrejte pečico. Za hrustljavo skorjico segrejte pečico na 250 -270°C, vanjo postavite posodo z vodo in počakajte 45 minut. Kruh pečete v pečici na 200°C približno 45 minut. V kolikor ste v pečici ustvarili paro, naj se kruh prvih 15 minut peče s posodo z vodo, zatem pa posodo z vodo odstranite.

Mediteranski kruh je primeren kot samostojen obrok s kapljico kvalitetnega hladno stiskanega olivnega olja, odlično pa se poda tudi z rezino pršuta ali žličko svežega sira.



Oznake: kruh , mediteran

Komentiraj