Oljčno olje za vsak dan

Oljka je kot drevo simbol rodnosti, slave in miru. Prepričanje, da oljčno olje vrača moč in mladost, je bilo razširjeno v Egiptu, Grčiji in Rimu.

Oljka je kot drevo simbol rodnosti, slave in miru. Prepričanje, da oljčno olje vrača moč in mladost, je bilo razširjeno v Egiptu, Grčiji in Rimu. Že Homer je dejal, da je oljčno olje tekoče zlato.


Oljčno  olje vsebuje fenolne spojine, ki imajo kisle lastnosti in dajo nepredelanemu ekstra deviškemu oljčnemu olju značilen grenak, oster okus. Sama sestava olja je odvisna od sorte oljk, iz katerih je predelano, časa pobiranja oljk, postopkov predelave, lege in nadmorske višine oljčnega nasada. 


Zelo pomembna je predelava, in sicer se deviško oljčno olje pridobiva s hladnim stiskanjem (mehanska predelava oljk pri temperaturi 27 °C). Najbolj pomembno je to, da pri hladnem stiskanju ne pride do kemičnih sprememb sestavin olja. Med samim postopkom predelave se lahko dodaja le voda.

 

Oljčno olje najvišje kategorije

Vsako oljčno olje je mogoče razvrstiti v eno od štirh kategorij, od katerih ima lahko vsaka še podkategorije. V kategoriji deviških olj so tako štiri podkategorije, med katerimi je kakovostno najvišja ekstra deviška. Ali se oljčno olje lahko uvrsti v to kategorijo ali ne, pa ne odločajo le rezultati kemijskih analiz, ampak tudi senzorična ocena. Barva olja ne vpliva na razvrstitev po kakovosti, saj je najbolj odvisna od sorte in časa obiranja, zato ocenjevalci dobijo olja v temnih kozarčkih. Najbolj cenjeno je oljčno olje, ki ima bogate sadežne arome, po vonju in okusu pa spominja na zdrave, sveže in ravno prav zrele olive, jabolka, artičoke, sveže mandlje, paradižnike in sveže pokošeno travo. Pikantna olja imajo posebno veliko biofenolnih snovi (to so tiste, ki preprečujejo oksidacijo, tako v olju kot v našem telesu).

 

Oljčno olje vsebuje visok procent nenasičenih maščobnih kislin, zlasti linolno in linolensko kislino. Nenasičene maščobne kisline dvigujejo zaščitni holesterol HDL, ter znižujejo nevarni LDL holesterol, ki pospešuje nastanek in razvoj ateroskleroze. Deviško olivno olje, poleg nenasičenih maščobnih kislin vsebuje tudi veliko antioksidantov, predvsem polifenolov, ki vežejo proste radikale in znižujejo možnost mutacije celic.
(Ekstra deviško) oljčno olje za vsak dan

Kakovostno ekstra deviško oljčno olje vsebuje različne protivnetne spojine, vitamine, antioksidante in številne druge snovi, ki prispevajo k zdravju srca. Uživanje ekstra deviškega oljčnega olja bo prispevalo k zniževanju stopenj vnetij, bolezni srca, ožilja, debelosti, nekaterih vrst raka, demence in depresije. Predvsem ima pri vseh teh pozitivnih vplivih na zdravje veliko vlogo oleinska maščobna kislina, ki se nahaja v oljčnem olju.


Za uživanje priporočamo le hladna olja, ki tehnološko niso predelana. Najboljše je Ekstra deviško oljčno olje s popolnim okusom in maksimalno kislostjo manj kot 1 %. Že stoletja, se je oljčno olje uporabljalo v kozmetiki in medicini za negovanje kože in mišic, zdravile so se odrgnine, rane, koži in lasem, pa je dajalo sijaj in elastičnost. V ljudski medicini, se je uporabljalo za nego nohtov, odstranjevanje mišičnih bolečin, v kontroli prebave, nižanju krvnega tlaka, umirjalo je delovanje srca in še in še…


Rezultati raziskave, ki so jo izvedli na barcelonski univerzi, so pokazali, da se je odraslim, ki so v enem tednu vsak dan pospravili po grlu pet čajnih žličk oljčnega olja, znižal slabi holesterol LDL. Poleg tega je bilo zaradi večjih vsebnosti oljčnih antioksidantov v krvi tudi manj oksidacije holesterola LDL (oksidacijsko spremenjeni LDL povzroča aterosklerozo in zastoje srca).

 

Endokrinolog dr. Marshall Goldberg svojim pacientom svetuje dve žlički ekstra deviškega oljčnega olja 20 minut pred obrokom. Tako se počutijo bolj site in pojedo manj. Pomočite svež hrustljav kruh v posodico z oljčnim oljem. Z dvema do tremi "potopi" boste pojedli priporočeni dve čajni žlički.
»S prehrano, ki je bogata z oljčnim oljem, zmanjšate tveganje za nastanek revmatoidnega artritisa«, pravita skupini raziskovalcev s harvardske in atenske univerze. 

 

Britanske raziskave so pokazale, da ima oljčno olje varovalni učinek pred razvojem raka na črevesju ali danki. Povečana pojavnost teh dveh oblik raka je povezana s prehrano, ki je bogata z mesom.

 

Za prehrano, v kateri je veliko oljčnega olja, pa se je izkazalo prav nasprotno - manjša pojavnost teh oblik raka. Za varovalne učinke so zaslužni biofenoli z antioksidativno aktivnostjo in uravnotežena maščobnokislinska sestava. Ne smemo pa pozabiti še na eno vrsto pomembnih snovi v oljčnem olju - v maščobah topne vitamine A, D, E in K.

 

Oljčno olje je priporočljivo tudi v prehrani diabetikov. Zanj je značilno, da je lahko prebavljivo, pospešuje izločanje želodčnih sokov, vitamini, posebno vitamin E, pa se po njegovi zaslugi boljše absorbirajo. Oljčno olje je primerno tudi v prehrani dojenčkov, saj je njegova maščobnokislinska sestava zelo podobna tisti v materinem mleku.

 

Oljčno olje slovenske Istre

Slovenska Istra je namreč zaradi podnebja, sestave tal in izbire oljk posebno oljkarsko proizvodno območje, kar so pokazale tudi mnoge raziskave, ki tečejo v okviru Inštituta za sredozemsko kmetijstvo in oljkarstvo pri Znanstveno raziskovalnem središču Koper in izolskega LABS.


Zahteve, ki jim mora zadostiti oljčno olje za pridobitev kontrolirane označbe porekla, so v nekaterih kakovostnih parametrih še strožje, kakor so za ekstra deviška olja po Pravilniku o oljčnem olju.

Poleg tega, da se za tovrstno olje zahtevajo kakovostni parametri, ki po svetu veljajo za vrhunska oljčna olja, mora biti območje pridelave in predelave v slovenski Istri, količina prijavljenega olja mora ustrezati prijavljenim oljčnim nasadom, v ustreznem sortnem izboru mora vsaj 20 odstotkov zavzemati sorta istrska belica in tehnologija predelave mora biti vrhunska.

Če so zahteve izpolnjene, potem Društvo oljkarjev slovenske Istre dovoli uporabo označbe in olju podeli nalepko. 
Kako shranjujemo oljčno olje?

Kupujte oljčno olje, ki je v temni steklenici, saj ga le to zaščiti pred svetlobo, ki bi lahko povzročila oksidacijo. Vaše oljčno olje naj bo vedno shranjeno na temnem in hladnem mestu. Ali gre za kakovostno olje, lahko preverite tudi tako, da ga za nekaj časa postavite v hladilnik. V kolikor oljčno olje postane motno in zgoščeno, je kvalitetno. Samo zgoščevanje je sicer povezano s kemično strukturo maščobnih kislin. Neodprte steklenice skladiščite na hladnem in v temi shrambe ali kleti. Tako se količina antioksidantov v olju v letu dni ne bo bistveno zmanjšala. Bogata aroma se ohrani približno eno leto do leto in pol. Seveda pa za vsak primer preverite tudi rok uporabnosti olja.


Oljčno olje, ki mu je rok uporabe že pretekel, je še vedno dobro za cvrtje, seveda pa nima več značilnosti vrhunskega oljčnega olja. Ko steklenico odprete, zadrži oljčno olje svoje odlike približno dobre tri mesece, vendar pod pogojem, da je spravljeno na hladnem (med 12 in 15 °C), suhem in temnem.

Oznake: oljčno olje

Komentiraj