AJDOVA KAŠA Videtič


  • 5,99€

  • Cena vključuje DDV
  • Razpoložljivost: Na zalogi
  • Blagovna znamka: Videtič
  • Šifra: 012

Oznake: žita, kaša
Bio ajdova kaša, 1 kg

Sestavine: oluščena ajda iz kontrolirane ekološke pridelave

Rok uporabnosti: uporabno najmanj do datua na etiketi zavitka

Pogoji shranjevanja: hranite v suhem in hladnem prostoru.

Proizvajalec: kmetija Markovi, družina Videtič, Stara lipa 11. 8344 Vinica

Kontrolira: SI - EKO -001, kmetijstvo Slovenije

Povprečna hranilna vrednost ajde na 100g:

 Energijska vrednost   343 kcal 
 Ogljikovi hidrati  71,5 g
   od tega vlaknine  10 g
 Maščobe  3,4 g
   od tega nasičene  0,741 g
 Beljakovine  13,25 g
 Natrij  1 mg

Ajda se vzgaja več stoletij, sedaj pa je postala pomembno alternativno žito. Zasledimo jo kot koristno sestavino v proizvodnji funkcionalnih živil. V njej se nahajajo škrob, antioksidanti, prehranska vlaknina, proteini z visoko biološko vrednostjo ter ostale zdravju koristne sestavine. Primerna je tudi za bolnike s celiakijo. Ajda spada v družino Polygonaceace. Je nezahtevna za rast, v glavnem pa raste na severnem delu. Zasledimo jo v Rusiji, Kitajski, ZDA, Kanadi, Franciji, Nemčiji, Italiji in na Poljskem. Največja pridelovalka je Rusija, sledi Kitajska.

Obstaja veliko vrst ajde, vendar se na svetu v splošnem uporabljata dva tipa ajde: navadna ajda (Fagopyrum esculentum) in tatarska ajda (F. tataricum). Slednja raste v goratih območjih, medtem ko se ponavadi vzgaja in uporablja navadno ajdo.

Seme ajde vsebuje škrob ter veliko dragocenih sestavin, kot so proteini, antioksidanti, elementi v sledovih ter prehranska vlaknina.

Uporaba ajde: Pri ajdi uporabljamo predvsem njena semena, iz katerih z luščenjem naredimo ajdovo kašo, z mletjem pa ajdovo moko. Ajdovo kašo uživamo kuhano (kot prikuho) ali pečeno (podobno kot rižev narastek). Iz ajdove moke pripravljamo ajdove žgance, ajdove krapce, kruh, štruklje, rezance, palačinke (ruski kvašeni blini in francoske galette), biskvite in druge jedi.

Koristne sestavine ajde: Seme ajde poleg visoko kakovostnih beljakovin vsebuje tudi flavonoide in flavone, fitosterole, fagopirine ter proteine, ki vežejo tiamin. Proteini ajde imajo visoko biološko vrednost zaradi dobro uravnotežene aminokislinske sestave kljub relativno nizki prebavljivosti. Ekstrakti proteinov ajde naj bi imeli koristen učinek na nekatere kronične bolezni, kot so diabetes, hipertenzija, hiperholesterolemija ter bolezni srca in ožilja. Zaradi nizke vsebnosti prolamina (sestavine glutena) je ajdova moka primerna za ljudi s celiakijo. Proteini ajde so bogati z lizinom, ki je prva limitirajoča aminokislina drugih rastlinskih proteinov ter z argininom. Ajda vsebuje malo treonina in metionina, ki ju je sicer več v drugih rastlinskih proteinih. V primerjavi z ostalimi rastlinami ima ajda nižja razmerja med lizinom in argininom ter metioninom in glicinom. To naj bi vplivalo na boljši učinek pri nižanju holesterola. K učinkovitejšemu nižanju holesterola prispeva tudi nizka prebavljivost ajdovih proteinov in sestavin, ki so podobni prehranski vlaknini. Flavonoidi predstavljajo glavno skupino naravnih antioksidantov. Znani so po zniževanju nivoja holesterola v krvi, ohranjanju močnih in fleksibilnih kapilar in arterij, zmanjševanju krvnega pritiska in tveganja za arteriosklerozo. V semenu ajde največji delež flavonoidov predstavlja rutin. Fitosteroli vplivajo na zmanjševanje holesterola v krvi. Fagopirin je fluorescenten rdeč pigment. Vsebuje ga zelena rastlina, v semenih ajde pa se nahaja v zelo nizkih količinah. Lahko se uporablja pri zdravljenju diabetesa tipa 2. Fagopirizem je bolezen pri živalih, ki se pojavi ob uživanju velikih količin cvetoče in sveže rastline ob hkratni izpostavljenosti sončni svetlobi. Pri ljudeh se lahko pojavi samo ob uživanju zelenih delov ajde kot zelenjave, ne pa pri uporabi ajdovega čaja. Tu so terapevtski odmerki zeli ajde veliko nižji, pa tudi fagopirin ne prehaja v vodni izvleček, saj je slabo topen.

Proteini, ki vežejo tiamin, oziroma vitamin B1, lahko izboljšajo stabilnost tiamina med hranjenjem ter njegovo biološko razpoložljivost. Ti proteini se lahko uporabljajo pri oskrbi ljudi, ki imajo premalo tiamina in ga niso sposobni shranjevati.


Negativne reakcije uživanja ajde: Alergijski simptomi se lahko pojavijo po uživanju ajde pa tudi potem, ko smo bili izpostavljeni njenemu prahu. Na primer, nekateri lahko dobijo alergijo pri uporabi vzglavnikov, ki so polnjeni s plevami ajde, v katerih so sledi ajdove moke.

Nekaj namigov:

Testo za pizzo

10 dag bele moke * 40 dag ajdove moke * ½ kocke kvasa * topla voda * sol * sladkor

V 1 dl tople vode nadrobimo kvas, dodamo ščepec sladkorja ter pol žlice moke. Premešamo ter damo na toplo, da kvas naraste. Moki presejemo in zmešamo. Dodamo sol in vzhajan kvas. Dodajamo mlačno vodo, da dobimo gladko testo. Pregnetemo ter pustimo vzhajati. Nato testo obložimo s priljubljenim nadevom za pizzo. Sledi še pečenje in dober tek!

Ajdova rižota

2 skodelici ajde * zelenjava (paprika, korenček, čebula) * začimbe * olje * sol *

Najprej zelenjavo operemo in narežemo na koščke. Na olju popražimo korenček in čebulo. Dodamo ajdo, še malo pražimo, nato pa dodamo vodo in začimbe. Kuhamo, dokler ajda ni zmehčana. Proti koncu dodamo še papriko ter kuhamo do mehkega. Lahko uporabimo tudi drugo zelenjavo, odvisno od tega, kaj imamo pri roki.

 

Viri:

Krkoškova B., Mrazova Z. 2005. Prophylactic components of buckwheat. Food Research International, 38: 561-568

http://www.ffa.uni-lj.si

http://ndb.nal.usda.gov

BREZPLAČNA DOSTAVA

Brezplačna dostava za naročila nad 48 €.

JAMSTVO NA ZADOVOLJSTVO

100% vračilo kupnine.

DOSTAVA v 48 urah

Naročene izdelke prejmete v dveh delovnih dneh.