ARTIČOKA


  • 4,10€

  • Cena vključuje DDV
  • Razpoložljivost: Zadnji kosi
  • Blagovna znamka: Flora
  • Šifra: 0000003

Oznake: čaj, zelišče
 

Artičoka zeliščni čaj 50 g - Flora

Latinsko ime: Cynarae folium.

Sestavine: posušeni in rezani listi rastline v kartonskem pakiranju  po 50g.

Artičoka (povzeto po EFSA):

  • pomaga pri razstrupljanju telesa
  • prispeva k zdravju jeter in k črevesnemu udobju
  • zmanjšuje raven lipidov v krvi in pomaga pri izgubi teže

 

Vsi  čaji Flora ustrezajo lekarniški kvaliteti, kar pomeni, da sta njihova kakovost in videz v skladu z evropsko farmakopejo. Zadostno vsebnost zdravilnih učinkovin in eteričnih olj potrjujejo analizni izvidi, iz katerih je med drugim razvidno, da naša zelišča ne vsebujejo težkih kovin in primesi.

 

Navodilo za pirpavo čaja: 1 čajno žličko rastline prelijemo z 250 ml vrele vode, pustimo stati 10 minut in odcedimo. Pijemo nesladkan čaj, in sicer 1 skodelico dnevno.

 

"Artičoka (Cynara scolymus)1

Je le gojena rastlina, izvira iz Sredozemlja, kjer so jo cenili že Stari Grki in Rimljani, vzgojili so jo iz divje artičoke, od katere se loči po tem, da listi niso bodičasti.

Uporabni del1
Listi in korenina za zeliščno rabo ter mladi omeseneli ovojkovi listi in cvetišče v prehrani kot prikuha.

Pravni položaj1
Svet Evrope jo razvršča v skupino naravnih začimb N2, ki se smejo dodati živilom v majhni količini, z možno omejitvijo zeliščnih sestavin v končnem izdelku, ki pa za artičoko še niso določene. V ZDA se lahko artičokini listi rabijo le za alkoholne pijače, v koncentraciji do 0,0016 odstotka. Slovenska zdravilska zakonodaja, ki po zdravilski zahtevnosti loči tri skupine zdravilnih rastlin, razvršča artičoko v najvarnejšo skupino H, ki ima enak pravni položaj kot hrana, razen v zahtevnejših farmacevtskih oblikah, in če se ne prodaja za določen zdravilni namen.

Zeliščna raba1
Že iz davnih časov je čislan holeretik, spodbudi nastanek in izločanje žolča, okrepila naj bi prebavo in delo izločal ter odpravila prebavne motnje, denimo napihnjenost in siljenje na bruhanje, zadnje čase pa je cenjena tudi zato, ker izboljša jetrno presnovo, zniža holesterol in lipide v krvi ter ščiti jetra.

Odmerek za odrasle1
Prevretek iz žlice razrezanih listov (ne cvetišča in ovojka) v čaši vode, trikrat na dan eno čašo.

Novejša dognanja1
Raziskave na poskusnih živalih kažejo, da izvlečki znižajo serumske lipide in holesterol, spodbudijo odvajanje žolča ter ščitijo jetra pred strupi. Izidi kliničnih raziskav pri ljudeh si nasprotujejo, pri nekaterih sta artičoka in vsebujoči cinarin znižala raven holesterola in trigliceridov, pri drugih pa ne.

Stranski učinki in strupenost1
Cinaropikrin in drugi seskviterpenski laktoni, največ jih je v mladih listih, so zmožni povzročiti alergične reakcije.

Prepovedi in opozorila1
Alergija se lahko razvije tako po zaužitju kakor po zunanjem stiku z rastlino, posebno še pri posameznikih z znano preobčutljivostjo za družino košaric, na primer kamilico, arniko in vratič. Zdravila za odvajanje žolča se ne smejo uporabljati pri žolčevodni zapori. Med nosečnostjo in dojenjem se čezmerna raba ne priporoča zaradi premalo podatkov o strupenosti.

Lekarniško mnenje1
Zdravilni značaj ji dajo predvsem fenolne kisline, še posebno cinarin. Nekatere farmakološke in klinične raziskave upravičijo čislano zeliščno rabo, ocena zdravilne koristnosti artičoke za znižanje holesterola in maščob v krvi ter zaščito jeter pa še ni dokončna."

1 Povzeto po: Javni zavod pomurske lekarne Murska Sobota; Janez Špringer, mag.farm.

BREZPLAČNA DOSTAVA

Brezplačna dostava za naročila nad 48 €.

JAMSTVO NA ZADOVOLJSTVO

100% vračilo kupnine.

DOSTAVA v 48 urah

Naročene izdelke prejmete v dveh delovnih dneh.