BIO DROBNOCVETNI VRBOVEC


 • 4,49€

 • Cena vključuje DDV
 • Razpoložljivost: Na zalogi
 • Blagovna znamka: Flora
 • Šifra: 0004113

Oznake: Bio, zelišča, čaj sečila, prostata
Bio drobnocvetni vrbovec 50 g - Flora

Sestavine:Posušeni in rezani nadzemni deli drobnocvetnega vrbovca iz kontrolirane ekološke pridelave v kartonskem pakiranju po 50g.

Vrbovec (povzeto po EFSA): 

 • uravnava delovanje sečil
 • spodbuja normalno delovanje prostate.

Vrbovec zraste do 60 cm visoko, podolgovati, suličasti listi so narobu rahlo nazobčani. Svetli vijoličasti cvetki so v grozdu na koncu stebla. Vsebuje leciti, flavonoide in tanide.

Navodilo za pripravo čaja: 2 čajni žlički rastline prelijemo z 250 ml vrele vode, pustimo pokrito 10 minut in nato precedimo. Pijemo 2 krat dnevno 1 skodelico čaja.

 

"Predstavitev rastline 1

Drobnocvetni vrbovec je med 20 in 80 cm visoka trajnica. Steblo je pokončno, le na zgornjem delu razvejano. Listi so podolgovati, rahlo nazobčani in dolgi do 7 cm. Cvetovi so posamični; njihovi venčni listi so srčasto zaključeni. Plodnica ima štiri brazde. Iz nje se po cvetenju razvije semenska glavica, iz katere se v dobi zrelosti sprostijo številna leteča semena. Najdemo jo ob vlažnih gozdnih poteh in na obalah vodotokov. Cveti od junija do septembra.

1Uporabni deli rastline: Za pripravo zdravilnih pripravkov iz drobnocvetnega vrbovca se uporablja zel (steblo z listi in cveti). Iz nje lahko pripravimo zdravilne čaje in vodne izvlečke.

1Aktivne snovi: Drobnocvetni vrbovec vsebuje flavonoide (predvsem guaiaverin), steroide (β-sitosterol in njegove estre), palmitate in tanine. Omenjene aktivne snovi delujejo protivnetno in protibakterijsko. Ugotovili so tudi njihove vplive na encime, ki imajo pomembno vlogo pri povečanju prostate.

1Raba v ljudski medicini: V ljudski medicini se drobnocvetni vrbovec uporablja za lajšanje težav, povezanih z nerakavim (benignim) povečanjem žleze prostate. Uporabljajo se predvsem pripravki iz posušene droge (Zdravilni čaj Vrbovec) in pripravki z vodno-etanolnim izvlečkom (Kapljice za prostato). Oboji naj bi pomagali pri težavah z uriniranjem kot posledica povečane žleze prostate. Vodni izvlečki, pripravljeni iz drobnocvetnega vrbovca, se uporabljajo tudi zunanje in sicer za pospeševanje celjenja ran.«

1Raba v farmaciji: Do sedaj so ugotovili, da drobnocvetni vrbovec deluje protivnetno in zmanjšuje prehajanje krvnih tekočin iz kapilar v tkiva. S poskusi na podganah so tako ugotovili značilno zmanjšanje edema v tačkah. Z nekaterimi laboratorijskimi poskusi so ugotovili protibakterijske učinke.
Nekatere študije potrjujejo njegove zdravilne učinke na zaščito pred zdravljenjem in tudi ob zdravljenju nerakavo (benigno) povečane (hiperplazije) prostate.
Noben izmed omenjenih učinkov pa še ni bil dokazan pri uporabi na ljudeh. Zato se pri uporabi zeli drobnocvetnega vrbovca opiramo predvsem na tradicionalno rabo v ljudski medicini.

1Uporaba pri odraslih: Zdravilne čajne napitke iz posušene zeli drobnocvetnega vrbovca si lahko pripravijo odrasli moški. Za pripravo napitka sta potrebni dve čajni žlički posušene zeli, ki ju prelijemo s 150 ml vroče vode. Po desetih minutah napitek precedimo in ohlajenega zaužijemo. Tako pripravljen napitek lahko uživamo največ dvakrat na dan.

1Uporaba pri otrocih: Pripravki iz drobnocvetnega vrbovca pri otrocih niso bili preizkušeni, zato ni podatkov o učinkovitosti in varnosti zdravilne rastline na tej populaciji. Uporaba se zaradi tega odsvetuje. Težave, ki jih lajšamo z zdravilnimi pripravki iz zeli drobnocvetnega vrbovca, tudi niso značilne za otroke. V primeru, da se pri otrocih pojavijo težave z uriniranjem, je nujen pregled pri zdravniku.

1Uporaba med nosečnostjo in pri dojenju: Pripravki iz drobnocvetnega vrbovca pri nosečnicah in doječih materah niso bili preizkušeni, zato ni podatkov o učinkovitosti in varnosti zdravilne rastline na tej populaciji. Uporaba se zaradi tega odsvetuje. Treba je tudi poudariti, da se zdravilni pripravki iz zeli drobnocvetnega vrbovca uporabljajo pri težavah, ki so značilni za moški del populacije. Ženske namreč nimajo žleze prostate.

1Neželeni učinki in medsebojno delovanje: Pri pravilni uporabi zdravilnih pripravkov iz drobnocvetnega vrbovca do sedaj niso opazili neželenih stranskih učinkov. Vseeno se svetuje previdnost pri uporabi zdravilne rastline.

1Opozorila in nasveti farmacevta: Povečana žleza prostata je pogosta zdravstvena težava pri moški populaciji. V večini primerov gre za starostno težavo (nerakavo ali benigno povečana prostata), ki jo lahko zdravimo z zdravili ali lajšamo s prehranskimi dopolnili. Zavedati pa se je potrebno, da se žleza prostata lahko poveča tudi iz drugih razlogov, med drugim tudi zaradi rakavosti. Zato je potrebno pred samozdravljenjem tovrstnih težav obiskati zdravnika in opraviti potrebne preglede. Rak prostate, odkrit dovolj zgodaj, namreč spada med najbolj uspešno zdravljena rakasta obolenja."

1Literatura

 1. Uradni list Republike Slovenije 103/2008. Seznam zdravilnih zelišč. http://www.uradni-list.si/files/RS_-2008-103-04369-OB~P001-0000.PDF#!/pdf. Dostop: 08-06-2018.
 2. Eppinger M, Hofmann H. Zdravilna zelišča - Enostavno in zanesljivo določanje. 2007: 26.
 3. PDR for Herbal Medicines 4th edition. Thomson Helthcare Inc., 2007: 829.
 4. Vademekum 2016. Gorenjske lekarne, 3. izdaja, 2016: 141, 176.
 5. Lesuisse D, et al. Determination of oenthein B as the active 5-alpha-reductase inhibiting principle of the folk medicine Epilobium parviflorum. J Nat Prod 1996; 59 (5):490 – 492.
 6. Steenkamp V, Gouws MC, Gulumian M, Elgorashi EE, van Staden J. Studies on antibacterial, anti-inflammatory and antioxidant activity of herbal remedies used in the treatment of benign prostatic hyperplasia and prostatitis. J Ethnopharmacol 2006; 103 (1):71 – 75.
 7. Hevesi BT, Houghton PJ, Habtemariam S, Kéry A. Antioxidant and antiinflammatory effect of Epilobium parviflorum Schreb. Phytother Res. 2009; 23 (5):719 – 724.

1Vir: Luka Oman, mag. farm., https://www.gorenjske-lekarne.si/svetovanje-clanek/vrbovec-drobnocvetni

 

BREZPLAČNA DOSTAVA

Brezplačna dostava za naročila nad 48 €.

JAMSTVO NA ZADOVOLJSTVO

100% vračilo kupnine.

DOSTAVA v 48 urah

Naročene izdelke prejmete v dveh delovnih dneh.