O Kašči

 

Kašča edina specializirana trgovina za zdravo prehrano na Koroškem.

 Za  vse, ki živijo zdravo in jim ni vseeno kaj pojedo.

Za  vse, ki jim je zaupana skrb za zdravje in zdrav razvoj otrok.

Za  vse, ki skrbijo za zdravo ali prilagojeno hrano zaupanih jim oseb.

Za  vse osebe s posebnimi prehranskimi potrebami.

 

Hrana je potreba, je želja, je strast, je užitek, je energija, je nujno potreben dejavnik v našem življenju.

Danes  govorimo o hrani pogosteje kot kadarkoli prej. Vemo tudi, da so najhujše bolezni sodobnega časa: rak, srčno žilne bolezni in debelost, povezane s kvaliteto hrane, s pravo izbiro hrane pa se nam vseeno ne zdi vredno izgubljati časa. Zaradi varne in uravnotežene hrane pa  je človek varnejši pred temi boleznimi.

 

Kupimo lahko veliko različne hrane, sami pa se odločamo ali bomo jedli zdravo.

 

V trgovini so Vam na voljo izdelki iz bioloških surovin kakor tudi iz biološko-dinamičnih surovin, brez gensko spremenjenih organizmov, brez glutena, priznanih in uveljavljenih proizvajalcev  hrane  s certifikatom DEMETER, BIO,  ECO, ORGANIC…

 

Za zdravo življenje – živila pridelana na biološko-ekološki in biloško-dinamični način. Izbirate lahko med žiti, mlevskimi izdelki, kosmiči, testeninami, stročnicami, semeni, oreščki, začimbami in dišavami, olji, kisi, namazi, napitki, slaščicami, čaji, prehranski dodatki, makrobiotika…

 

Za  osebe s posebnimi prehranskimi potrebami – različnimi alergijami so na voljo številni izdelki priznanih in v Evropi  uveljavljenih proizvajalcev prilagojene hrane.

 

Za otroško prehrano –izdelki iz biološko-dinamične pridelave, ki so brez dodatkov, ki so gensko tehnološko proizvedeni; brez dodatka kristalnega sladkorja; brez dodatka kuhinjske soli; brez dišav; brez barvil in brez konzervansov.

 

Za osebno nego in higieno – kozmetika, ki v koži prebudi naravne samoozdravitvene in samoregulatorne procese, spodbuja naravno pomlajevanje kože v ciklu 28 dni,  upošteva naravne ritme kot nosilce življenja, vsebuje izključno dragocena rastlinska olja iz biodinamično vzgojenih ali divje rastočih rastlin in naravna eterična olja, ne vsebuje sintetičnih konzervansov, barvil ali dišav,  preparati niso preizkušeni na živalih s strani proizvajalca ali po naročilu proizvajalca.

 

Za čistejši in varnejši dom – ekološka in 100% biološko razgradljiva čistila enostavna za uporabo

 

 

V kolikor v trgovini ne najdete želenega izdelka, vam ga priskrbimo v najkrajšem možnem času. Izbrane izdelke vam na vašo željo tudi dostavimo.

 

Zdravje je samo eno, ne zapravite ga!

Izbira pa  je seveda vaša.

 

Kašča v preteklosti

 

Shramba kmečkega gospodarstva, v kateri so bile v spodnjem delu običajno lesene skrinje »Košte« (lesena skrinja z več pregradami brez pokrova za  shranjevanje moke in žita ), v zgornjem delu so hranili meso in mast, kletni prostori pa so bili namenjeni za hrambo krompirja in podobnih pridelkov. Nekoč je bila kašča neke vrste ogledalo kmetije, zato so ženske na »ganku« oziroma balkonu gojile cvetje in tako naznanjale obiskovalcem, da so pri hiši urejeni ljudje.

Kašče so bile ključne gospodarske stavbe, povezane s preživetjem družine. Polne kašče so kmetu in njegovi družini pomenile varnost, zato so ponekod kašče gradili v več nadstropij. Velikost kašče je pričala o ekonomski moči kmetije.