Bazilika, e 15 g
Sestavine: posušena in sesekljana bazilika iz kontrolirane bio-dinamične pridelave-Demeter
Uporabno najmanj do: datuma na hrbtni strani zavitka.
Pogoji shranjevanja: hraniti na suhem.
Alergeni: lahko vsebuje sledi gorčice in zelene
Proizvajalec: Ulrich Walter GmbH, D-49356 Diepholz
Kontrolira: DE-ÖKO – 001 – kmetijstvo Egipta
Pradomovina bazilike je Indija, njeni ostanki, ki so jih našli v egipčanskih grobnicah, na primer segajo kar 3500 let pred našim štetjem. Bazilika je bila zelo priljubljena začimba tudi že v času starih Rimljanov. Številni zapisi potrjujejo njeno vsestranskost, v času vladavine Julija Cezarja je bila nadvse cenjena kot začimba, pa tudi kot okrasna rastlina. Menihi so baziliko v srednjo Evropo prinesli v začetku 12. stoletja.
Poleg tega, da je zelo široko uporabna, pa se bazilika ponaša tudi s številnimi pozitivnimi zdravilnimi lastnostmi. Z njenimi aromatičnimi listi lahko odlično začinimo najrazličnejše solate, dodajamo jo k različnim zelenjavnim omakam, jedem iz surove zelenjave, paradižnikovemu soku, svežemu siru, koktajlom, testeninam in mesu. Posušena bazilika se odlično poda k ovčetini in govedini, juham iz zelenjave in stročnic ter paradižnikovi omaki.
Bazilika dobro dene ljudem, ki jih pestijo različne želodčne in prebavne težave. Preprečuje napenjanje, zato jo dodajamo jedem, ki vsebujejo stročnice. Bazilika pomaga pri prebavi hrane in spodbuja delovanje želodca. Ta začimba tudi krepi tek, spodbuja peristaltiko in praznjenje črevesja, preprečuje črevesne krče in pozitivno vpliva na ravnovesje črevesne mikro flore.