Paleo kruh

Vsak od nas pozna občutek praznega trebuha in neustavljivo željo po ogljikovih hidratih, sploh v stresnih situacij ali preobremenjenosti. Zato smo sestavili mešanice za hitro in enostavno peko kruha s semeni, ki nam dajo občutek sitosti. Ker ne vsebujejo žitaric in industrijsko predelanih snovi, nam ne naredijo občutka napihnjenosti. Z vnosom paleo prehrane v naš vsakdan pa se lahko poslovimo tudi od tistih odvečnih kilogramov, ki se jih želimo znebiti že dlje časa.

Pripravljen paleo kruh uporabite kot toast, ga popečite kot krutone za solato, si naredite sendvič ali ga uživajte kot samostojno jed. Primerni so za vsakodnevno uporabo v kombinaciji z drugimi živili paleo prehrane.

V naboru so 4 različni okusi za različne gurmanske okuse. Priprava ni komplicirana in ne zahteva kuharskih veščin ali poznavanj tehnik.

Vsaki mešanici dodate naslednje sestavine: 5 jajc ali nadomestek za jajca, 50 ml hladno stiskanega olivnega olja, žličko sveže stisnjenega limoninega soka ali kisa in čajno žličko soli. Za bolj mehak kruh pa lahko dodate 3-4 žlice skute ali kokosovega jogurta.

5 KORAKOV PRIPRAVE PALEO MEŠANIC ZA KRUH:

1. Mešanico iz vrečke stresete v posodo

2. Dodajte 5 jajc in ostale potrebne    sestavine ter vse skupaj zmešajte.

3. Namastite pekač za kruh (priporočamo 24 cm dolgega) in vanj zlijte mešanico za kruh.

4. Pečico predhodno segrejete na 160 stopinj Celzija, kruh pa pecite 1 uro.

5. Ko je kruh pečen, ga pustite počivati še 15 minut, nato pa ga razrežite.

Pečen kruh lahko hranite v hladilniku saj zdrži cel teden.

Navodilo velja za vse 4 mešanice za kruh. Mešanice za kruh ne vsebujejo laktoze, glutena, umetnih barvil ali industrijsko predelanih sestavin.


Kamutov kruh 1

Kamutov kruh brez gnetenja

Sestavine:

  • 60 dag polnozrnate kamutove moke
  • 4,5 dl vode
  • 1/4 žličke suhega kvasa
  • 1 zvrhana žlička morske soli

Priprava:
1. Vse sestavine samo malo premešamo v plastični posodi (najboljše s kuhalnico, da si ne umažemo rok), le toliko, da se vse skupaj sprime v kepo testa, nič pa ni treba gnesti.

2. pustimo stati (pokrito) najmanj 12 ur (priporočljivo 18) pri sobni temperaturi. Po najmanj 12 urah testo malo pomokamo, ker je zelo mokro in malo premešamo ter pokrijemo s prtičkom. Pustimo, da vzhaja dve uri oz. počakamo, da se testo za dvakrat poveča.

3. Pekač je lahko glinen, steklen, litoželezen, emajliran s pokrovom. Damo ga v pečico in jo segrejemo na 245 °C. Ko je segreta, vzamemo iz nje pekač in vanj stresemo testo, pokrijemo in damo peči. Pekača ne mažemo in ne prekrivamo s papirjem za pečenje. Pečemo pokrito 30-35 minut pri 245 °C in nato še 15-30 minut odkrito na isti temperaturi.

4. Ko je pečen, kruh vzamemo iz pečice, stresemo na prtiček in ga vanj zavijemo. Preden ga režemo, počakamo vsaj eno uro


Čičerikin namaz

500 g kuhane in odcejene čičerke,

0,5 dl limoninega soka,

2 do 3 pretlačeni stroki česna,

1/2 žličke soli,

1 noževa konica kajenskega popra,

3 do 4 žlice olivnega olja,

1 žlica sesekljanega svežega peteršilja,

po želji še dodamo korenček, čebula, sezam, čili,

80 g paste tahini

Čičerko, sezamovo pasto, limonin sok, pretlačen česen, sol in kajenski poper dobro zmiksamo. Vmes zmes čičerke nekajkrat postrgamo s sten mešalnika. Ko je zmes gladka, med miksanjem prilijemo olivno olje. Če je potrebno, da postane kremasta, prilijemo nekaj žlic vode.


Avokadov namaz

Sestavine:

1 dozorjeni avokado

1 mala čebula

sok 1/2 limone

sol in poper po okusu

 

V pretlačeni avokado  dodajte drobno sesekljano čebulo, sok limone in po okusu začinite.


100% Ajdov kruh

500 g ajdove moke

3,5 dcl vode

1 suhi kvas
Sol
2 celi jajci
1 zlica kisa
2 zlici olivnega olja
 
V mlačno vodo vmešaj kvas, dodaj k moki in ostalim sestavinam. Na koncu dodaj kis.Po zelji lahko dodas narezane orehe.
Vlij v pekac za kolac, oblozen s peki papirjem. Pusti vzhajati 2-3 ure.
Peci pri 220 C cca 30minut.

Namaz iz sončničnih semen

200 g namočenih sončničnih semen, ki jih 24 ur namočimo v vodi, 2 dl oljčnega olja, 2-3 stroke česna (oz. po okusu), 1 čajna žlička soli (oz. po okusu), 1 limona, pest peteršilja

S paličnim mešalnikom zmiksamo namočeno sončnično seme, ki smo mu dodali oljčno olje, česen in sol. Nato vmešamo še drobno sesekljan peteršilj in sok ene limone.