Bio Eko
Bio Azuki fižol 500 g e
Sestavine: azuki fižol iz kontrolirane ekološke pridelave.
Priprava: Azuki fižol namakamo ca 8 - 12 ur, odlijemo vodo in fižol kuhamo v sveži vodi 50-60 minut. ( 1del fižola : 3 deli vode) Fižol solimo tik pred koncem kuhanja. Kuhanja ne prekinimo.
Uporabno najmanj do: datuma na hrbtni etiketi.
Pogoji shranjevanja: hraniti na suhem in hladnem.
Alergeni: lahko vsebuje sojo kot tudi sledi sezama in oreščkov.
Proizvajalec: Rapunzel Naturkost, D-87764 Legau
Kontrolira: DE-ÖKO-006, kmetijstvo izven EU – Kitajska
Povprečna hranilna vrednost za 100g:
Energijska vrednost |
1281 kJ / 304 kcal |
Maščobe od tega nasičene maščobe |
1,2 g 0,3 g |
Ogljikovi hidrati od tega sladkorji |
41,5 g 3,1 g |
Prehranske vlaknine |
17,3 g |
Beljakovine |
23,1 g |
Sol |
<0,023 g |
Azuki fižol slovi kot najbolj sladka in najmanj "fižolasta" vrsta fižola. Izvira iz Japonske, kjer iz njega pripravljajo mleko in sladice.
V vzhodnoazijski kuhinji se azuki fižol običajno uživa slajen, pogosto pa iz njega pripravljajo tudi fižolovo pasto, pri čemer fižol vre skupaj s sladkorjem in se nato spasira, doda pa se mu tudi aromo, npr. kostanj.
Azuki fižolu dajejo njegovo značilno rdečo barvo antocianini, ki so njegovi najbolj aktivni antioksidanti. V rastlini se nahajajo zato, da jo obvarujejo pred mikrobi in insekti, naše telo pa varujejo pred prostimi radikali (odpadnimi celicami kisika) in s tem posledično pred nastankom mnogih bolezni.